Domaine Charlopin-Tissier, Bourgogne, Frankrike

 

Domaine Charlopin-Tissier skapades när det unga paret Yann Charlopin och Justine Tissier köpte domaine David Clark i Morey-Saint-Denis. Ivrigt påhejade av sina bästa vänner Jean-Marie Fourrier och Arnaud Mortet som inte bara ställer upp med rådgivning utan även med vaxmaskinen.

 

Yann är son till den kanske något mer kända Philippe Charlopin som var student hos den legendariska Henri Jayer fram tills han skapade sitt eget domaine 1978. Yann har jobbat nära sin far sedan 2004 och även med sin mentor Jean-Marie Fourrier fram tills han skapade sitt egna domaine.

 

Förutom sin tid hos sin far och Jean-Marie har han även gjort sin utbildning i vinskolan i Beaune och hunnit med några skördar i både Tasmanien, Chablis och Sancerre.

 

Några ord från vinmakaren själv:

“The wines are organic, we leave it to nature to look after the vines, they make the wine. We employ a ‘maceration à froid’ and a shorter alcoholic fermentation than David (Clark) used – I admire and enjoy the wines of Fourrier and Arnaud Mortet (both good friends) –without too much extraction. I don’t rack them, I prefer a long, slow elevage on the fine lees, to allow my wines to evolve in bottle”.

 

 

BACKMAN & CO VINHANDEL

TRÄDGÅRDSGATAN 8
 411 08  GÖTEBORG
TEL. 070-3669727