Weingut Rudi Pichler, Wachau, Österrike

 

Rudi Pichler tillhör utan tvekan eliten av producenter i Wachau och producerar några utav de mest precisa, kraftfulla och långlivade vinerna i Österrike. Familjens vineri är beläget i byn Wösendorf, och här har medlemmarna i familjen Pichler producerat vin sedan 1731.

 

Rudolph Pichler den tredje tog över rodret för familjens verksamhet 1997 och har sedan dess utökat ägorna och dessutom byggt ett helt nytt vineri som stod klart 2004. Sex år senare vann Rudolph det prestigefulla priset som årets vinmakare av Falstaff.

 

Familjens ägor sträcker sig över 12,5 hektar i byarna Wösendorf, Joching, Weisenkirchen och Mautern som är vackert belägna på sydsluttningar längs med Donaufloden. De 12,5 hektaren är planterade med 65 % Grüner Veltliner och 30 % Riesling, de sista 5 procenten är planterade med Pinot Blanc och andra druvsorter.

 

Filosofin som Rudi själv lever efter och som reflekterar hans arbete i vingårdarna är ”I´m wine care taker not a wine maker”. Rudi vill att vinerna både ska reflektera vinmarken och druvans karaktär så mycket som möjligt och därför hålls skördeuttagen så lågt som 30-35 hl per hektar och alla druvorna skördas för hand, detta för att också kunna selektera bort botrytiserade druvor. Druvorna krossas för fot och genomgår maceration med skalen under cirka 36 timmar beroende på årgång och stil. Alla vinerna ligger på ståltank och den malolaktiska fermentationen undviks, detta skapar viner som är otroligt rena, täta och fulla av energi.

BACKMAN & CO VINHANDEL

TRÄDGÅRDSGATAN 8
 411 08  GÖTEBORG
TEL. 070-3669727